2012-12-29

Rocky Road


Årets höjdpunk av julgodis var helt klart Leilas Rocky road. Det kommer jag att göra många fler gånger... och då inte bara vid jul. :) 

Här kommer receptet!


Ingredienser
600 g mörk kvalitetschoklad 70 % 
2 påsar dumlekola 
2 nävar minimarshmallows 
3 dl salta jordnötter 
1 dl skalade pistagenötter

Gör så här:
Smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten).
Blanda sedan ihop alla ingredienser till din rocky road.
Fyll fudgesmeten i en plåt eller form, som du förberett med bakpapper, ca 3 cm tjock och låt stelna i kylskåp.
När fudgen har stelnat, skär din rocky road i rutor eller stänger.

Enjoy!

2012-12-28

Henkes chokladbollar

Dessa är allas favoriter på jul och jag har redan lagt upp receptet tidigare på bloggen men de förtjänar att få ett eget inlägg. Tricket är att göra dom rätt små, så de blir som godis man bara kan stoppa dom i munnen utan att bita av. Mums!!



Ingredienser:
100 g smör
1,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
2 msk starkt kaffe
3 dl havregryn

Blanda ihop alla ingredienser och rulla dom i tuttifrutti-strössel. I år hade jag köpte ett julströssel på Borgeby Kryddgård. Jättefint!

Tomtefudge

God fortsättning!! 
Hoppas att ni haft en bra jul och kommer att få en bra och rolig nyår. Här kommer ett recept på tomtefudge som jag hittat hos arla.se.
Vissa i familjen tyckte mycket om godiset andra inte... Jag tyckte att det var gott fast lite för sött för mig... 


Ingredienser:
10 skumtomtar
150 g vit choklad (jag tog bara 100 g och det blev kanon)
50 g smör
2 dl socker
1 dl grädde


Gör så här:

Klipp tomtarna i små bitar. Hacka chokladen fint. Blanda skumtomtar, smör, socker och vispgrädde i en kastrull. Värm på svag värme tills allt har smält. Fortsätt att koka på svag värme ca 10 min under omrörning. Ta från värmen och rör ner chokladen. Fortsätt röra tills det är blankt. Häll smeten i en form med bakplåtspapper ca 20x25 cm. Låt den stelna och skär sedan upp i små bitar.

2012-12-23

God Jul!!

I år har vi gjort Tomtefudge, Rocky Road, Chokladöverdragna mandelmassabollar och apelsinlikörbollar, Henkes julchokladbollar, Saffransskorpor och Fröknäcke som jag sedan gjort som en liten julpåse var till våra föräldrar. Hoppas dom ska bli glada!! Rocky roaden och chokladbollarna är vansinnigt goda och kommer numera bli ett måste varje jul. De andra godiasarna är också väldigt goda men det är ju kul att prova på nya recept också varje år. I år var Tomtefudge och Rocky Road ett gott och roligt inslag.


Recept på de nya recepten kommer inom kort...

2012-12-11

Julgott!


Sitter och funderar på vad jag ska göra för gott nu till jul. Jag och dottern har redan bakat lussekatter och pepparkakor. Funderar på saffransskorpor och något gott julgodis. Givet är dessa underbara chokladbollar som min make gör varje år och det här brödet som alltid bakas på julafton. en vad mer...? Får surfa runt lite på alla fina bakbloggar och se om det finns något spännande att baka