2013-04-01

Tårta till påskafton!


Påskafton 2013 firades med påskbuffé hemma hos mina föräldrar. Självklart var mitt bidrag en härlig chokladtårta. Receptet hittade jag på "Allt om mat.se". En saftig chokladtårtbotten fylld med kaffechokladkräm spacklad med chokladglasyr. Sedan har jag fäst fast chokladpinnar och pyntat med mandel-och chokladägg. Mycket smarrig och inte så mäktig som chokladtårtor lätt kan bli.

Recept: ca 15 personer

Tårtbotten: 24 cm form
225 g smör
2,5 dl farinsocker
2,5 dl mjölk
100 g mörkchoklad
4 st äggulor
4 dl vetemjöl
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
4 st äggvitor

Fyllning:
2 msk starkt kaffe
50 g mörk choklad
75 g smör (jag hade 25 g smör och 50 g philadelphiaost)
1 dl florsocker

Glasyr:
150  g mörk choklad
2 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl creme fraiche

Tillagning

Baka kakan i en form med löstagbar kant och kläm fast ett smörpapper i botten. Smöra och mjöla sidorna. Använd inte ströbröd eftersom kakan ska täckas med glasyr. Vetemjöl ger en slätare yta som inte ”grynar” av sig i glasyren.
Till både fyllningen och glasyren smälter man choklad i vattenbad. Häll vatten i en kastrull och ställ en skål med choklad i utan att den når botten av kastrullen. Låt vattnet sjuda och chokladen smälter så småningom. Förvara den färdiga tårtan svalt före servering.
 
1. Sätt ugnen på 175°. Rör samman smör och socker till en mjuk jämn massa. Värm mjölken försiktigt i en kastrull tillsammans med chokladen tills den smält.
Låt blandningen svalna. Rör ner äggulorna en i taget i smör- och sockerblandningen.
2. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver i en skål. Blanda ner det samt den avsvalnade chokladmjölken i smörblandningen lite i taget.
3. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och blanda ner det i smeten.
4. Kläm fast ett smörpapper i botten av kakformen. Smöra och mjöla kanterna.
Häll smeten i formen och grädda på nedersta falsen ca 50 minuter. Låt den svalna något innan den tas ur formen och får kallna på galler.
5. Fyllning: Lägg kaffe och choklad i en skål över hett vattenbad. Låt chokladen smälta helt. Låt det svalna lite grann. Rör samman smör och florsocker i en skål och rör därefter ner den smälta choklad- och kaffeblandningen. Dela kakan i 2 bottnar och lägg fyllningen emellan. Lägg ihop kakan.
6. Glasyr: Smält chokladen i en skål i ett hett vattenbad. Låt chokladen smälta helt och blanda ner florsocker och vaniljsocker. Blanda ner creme fraiche lite i taget. Blanda om till en jämn blank smet. Täck tårtans kanter och ovansida med glasyr och ställ tårtan kallt.

2 kommentarer:

  1. Åh, vilken ljuvlig tårta!

    SvaraRadera
  2. Hej Carina!
    Jag skulle gärna vilja ha din mailadress men kan inte hitta den här på sidan. Om du vill kan du skicka den till mig på bokforlag@abwerners.com, gärna så fort som möjligt.
    Mvh Hella

    SvaraRadera