2012-08-16

Grekisk marängbakelse


Till en middagsbjudning i somras bjöd jag den här smarriga efterrätten. Egentligen skulle man göra den som en stor marängtårta men jag tyckte det var roligare att göra små portionsmaränger i stället.

Recept 6-8 pers

3 äggvitor
1/2 tsk pressad citronsaft
1 1/2 dl strösocker
1 dl grovhackade valnötter 
2 dl vispgrädde
1 dl turkisk matyoghurt
2 msk florsocker
1 liter färska jordgubbar eller andra bär


Sätt ugnen på 150°. Vispa äggvitor och citronsaft till ett hårt skum. Vispa sedan ner sockret, lite i taget. Bred ut smeten till ca 30 cm i diameter, på en plåt med bakplåtspapper, eller klicka ut i 8  st portionsmaränger.  Strö över nötterna och grädda i mitten av ugnen ca 1 tim. Stäng av ugnen, låt marängen stå kvar några timmar. Vispa grädden. Rör i yoghurt och florsocker. Klicka grädden på marängen och strö över bären. 

Om man vill så kan man ringla lite flytande honung över bakelsen. Gott!

5 kommentarer:

  1. Mums så gott! Ser ljuvlig ut :)

    SvaraRadera
  2. Ser rysligt gott ut, tack för receptet ska nog prova dessa någon gång;0)

    SvaraRadera
  3. Så god den ser ut! Och visst blev det mycket roligare med små bakelser än en stor tårta. :)

    SvaraRadera
  4. de här ser riktigt gott ut,älskar valnötter.gjorde i dag kakor med just valnöt/sirapsfyllning,mumma verkligen

    SvaraRadera