2011-12-23

God Jul!

Min underbara dotter Stella mumsar på lussekatter
God Jul och Gott nytt år önskar jag alla där ute!

Här kommer ett recept på supergoda lussekatter som jag hittat hos Cupcakesfluffan och dessa kommer jag garanterat göra varje jul. Därför spar jag receptet här. 


Lussebullar
ca 40 stycken

50 g jäst
150 g smör, rumsvarmt
5 dl mjölk
250 g kesella/kvarg (1 %)
1/2 tsk salt
2 dl socker
1 g saffran
1 ägg
ca 16 dl vetemjöl

Ägg till pensling

Gör så här:
  1. Stött saffranet i en mortel med lite strösocker, häll gärna på någon msk vodka, då utvinner man mera smak och färg ur saffranet. 
  2. Smula ner jästen i en bunke. 
  3. Ljumma mjölken till fingervärme, ca 37˚C.
  4. Rör ut jästen i lite av mjölken.
  5. Tillsätt resten av mjölken och saffran, smör, kesella, salt, socker, och ägg. 
  6. Arbeta i så mycket av mjölet att degen blir smidig och släpper degbunkens kanter. Låt den hellre vara lite kladdig. Bättre att då tillsätta mer mjöl vid utbakningen. Strö lite mjöl över degen. 
  7. Låt den jäsa under bakduk till dubbel storlek, 45-60 minuter. 
  8. Ta sedan upp den på lätt mjölat bakbord. Baka ut till valfritt saffransbröd. 
  9. Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper. 
  10. Låt dem jäsa under bakduk till knappt dubbel storlek, 30-45 minuter. 
  11. Pensla dem med ägg. 
  12. Grädda små saffransbröd, tex vanliga lussekatter gräddas mitt i ugnen i 250 grader, 8-10 minuter, längder, flätor, kakor i nedre delen i 200-225 grader, 15-20 minuter. 


4 kommentarer:

  1. Men jag dör vad söt hon är Stella! Och vilka bra recept du lagt upp. Jag har gått upp så mycket i vikt, men kan inte sluta att bara vräka i mig choklad och grejer nu vid jul och ledighet... Jättebra att du delar med dig av lite nyttigare recept. Lånade du den boken jag tipsade dig om? Råsmart familj? God fortsättning! Kram Linda

    SvaraRadera
  2. Tack Linda! Nä jag har inte lånat den ännu. Helt glömt bort. Tack för tipset! Gott nytt år! Kram till dig och familjen

    SvaraRadera
  3. Å vilken söt dotter du ha! Underbart med barn i den åldern Har själv snart en 4-åring som älskar att vara med när jag ska baka.

    SvaraRadera