2011-09-12

Äppel och smuldegsmuffins



Här kommer ett recept på riktigt mumsiga äppelmuffins. Servera dom gärna lite varma med vaniljglass eller vaniljsås till. Receptet räcker till 12 st muffins. 

Ingredienser:

4 dl vetemjöl
2  1/2 tsk bakpulver
1  1/2 tsk mald kanel
1 tsk mald ingefära
1/2 tsk salt
1  3/4 dl strösocker
1 ägg, lätt vispat
1  1/2 dl mjölk
6 msk matolja
1 dl russin
3 medelstora äpplen

Smuldeg:
1 dl vetemjöl
40 g smör
2 msk farinsocker

1. Sätt ugnen på 200 grader. Smöra eller placera pappersformar i en muffinsplåt. 
2. Gör smuldegen genom att arbeta ihop rumsvarmt, tärnat smör med mjölet. Tillsätt farinsockret och forma degen till en liten oval och plasta in degen och låt den vila i kylen. 
3. Skala, urkärna och tärna äpplena. 
4. Gör muffinsen genom att blanda mjöl, bakpulver, kanel, ingefära, salt och socker i en stor skål. Blanda i en annan skål ihop ägg, mjölk, matolja, russin och äppeltärningar. Tillsätt blandningen till de torra ingredienserna och rör om lätt tills allt precis blandats.
5. Fördela smeten jämnt i den förberedda plåten och riv sedan smuldegen över muffinsen.
Grädda i ca 20 min eller tills muffinsen fått fin gyllenbrun färg. Låt svalna i plåten ca 10 min och stjälp sedan upp på galler. 



3 kommentarer:

  1. Det är ju SÅ gott med smulor på muffins, det är en riktig favorit hos mig =D

    SvaraRadera
  2. Mumsigt :-) tror du har bjudit på dessa en gång, eller med blåbär kanske? Goda var de iaf :-). Nu börjar schemat tömmas, en date nästa helg kanske? Kram

    SvaraRadera
  3. Fint med variasjon på eplekake.
    Du lager vakra tårtor

    SvaraRadera