2011-11-25

Fluffig tårta

Jag hade en ful misslyckad stor tårtbotten i frysen så jag tänkte att den använder jag någon gång när jag får fyllning över från någon annan tårta. Till dessa bröllopstårtor i somras fick jag lite mousse över så jag tog fram min misslyckade botten, skar den fyrkantig, fyllde och frös in. Alltid att ha till någon oförberedd fika eller så...

Den blev inte fika utan istället en efterrätt en kväll när vi var på middag hos mina föräldrar. Hade länge velat prova marängfrosting så det passade utmärkt att slänga ihop och täcka tårtan med. Jag hade även en ros över om fick bli en enkel dekoration. Lite romantisk sådär... 

Tårtan bestod av: Ljus botten, blåbärsmousse, vaniljmousse och rårörda blåbär med snabbmarsan. Spacklad med Fluffig marängfrosting och en liten ros i sugarpaste som dekoration.


Fluffy white frosting


Recept
2,4 dl socker
0,8 dl vatten
1/4 tsk pressad citron eller ättika


2 äggvitor
1 tsk vaniljsocker

Rör ihop socker, vatten och citron (ättika) i en kastrull och låt det koka upp så att sockerkristallerna smälter  helt och tar sedan bort kastrullen från värmen. 
Vispa äggvitorna och vaniljsockret hårt i en skål så att det blir vitt och mjuka toppar bildas.
Häll i sockerlaget försiktigt i marängen och lite i taget. Vispa konstant. Detta moment ska ta en stund. Vispa sedan tills marängen svalnat och blivit fast. Du ska kunna vända skålen upp och ner utan att marängen rör sig.

Ska man spritsa en tårta med "rosor" så behöver man öka mängden på frostingen beroende på hur stor tårta man gör.
Detta recept räcker gott till ett gäng cupcakes. 

1 kommentar:

  1. va gott de ser ut!
    kolla gärna in min blogg om tårtor, cupcakes o annat smått och gott!

    SvaraRadera