2011-07-11

Recept på Lime- & jordgubbsmousse

Här kommer receptet på den lite "smalare" moussetårtan som jag gjorde till min mammas
födelsedag i år. "Mauds smala moussetårta med citron och hallon", och det kommer från en
bok som heter "Mauds bästa tårtor och pajer".  Jag bytte ut citronen mot lime och
hallonen mot jordgubbar och det blev väldigt gott.

Ingredienser


Chokladbotten:
 
1 stort ägg
2 msk socker
1 msk kakao
2 msk potatismjöl
½ tsk bakpulver

Lime- och jordgubbsmousse:

200 g frysta och tinade jordgubbar
4 gelatinblad
2 äggulor + 2 äggvitor
1 dl + 1 msk socker
1 lime, finrivet skal + 1 tsk pressad
250 g kesella 10 %
1 dl mellangrädde



Gör så här

Sätt ugnen på 250 grader.
Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en springform, 20-24 cm i diameter.
Smörj formen.

Chokladbotten:
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda samman kakao, potatismjöl och bakpulver.
Sikta ner det i smeten och häll sedan i formen.
Grädda i ca 5 minuter mitt i ugnen.
Skär loss kanten, vänd på bottnen, lossa papperet.
Diska kanten, lägg tillbaka bottnen.

Limemousse:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
Vispa äggulor och 1 dl socker poröst.
Tillsätt limeskal och kesella.
Vispa grädden och blanda ner den.
Ta upp gelatinbladen, smält dem på svag värme i en kastrull.
Blanda ner ½ dl av limesmeten i gelatinet och blanda sedan med resten av limesmeten.
Vispa äggvitor och pressad lime till skum.
Vänd ner äggvitan i limesmeten.
Häll hälften av smeten över chokladbottnen i formen.
Låt stelna en stund i kylen.

Jordgubbsmousse:
Mixa jordgubbarna med en stavmixer till en jämn smet.
Blanda ner jordgubbspurén och 1 msk socker i resterande limesmet.
Häll jordgubbssmeten över den stelnade limesmeten i formen.
Täck över och ställ i kylen i 4 timmar för att stelna.

Garnera med valfria frukter.

Mousserna skulle säkert funka utmärkt som fyllning i en vanlig tårta,
men det har jag inte testat än. Man kan även byta ut jordgubbarna till
andra bär och lime till citron om man vill.

1 kommentar: