2011-12-01

Recept på Lactos- & mjölkproteinfria muffins

När jag skulle göra den här födelsedagstårtan till Jacob så var det några av gästerna på kalaset som hade lactos- och mjölkprotein intollerans. Jag ville göra ett par cupcakes till dom och sökte runt lite på nätet. Hittade det här receptet på www.mjölkfri.com och räcker till 6 st normarstora muffins.
Jag valde att göra mina med kakao i och de blev väldigt goda. 



Ingredienser till 6 st muffins.


½ 
dl socker 
 
1 dl vetemjöl 
 
2 msk potatismjöl eller rismjöl 
1 tsk bakpulver 
1 dl risdryck eller havredryck (muffinsen blir luftigast med risdryck) 
4 msk rapsolja eller flytande mjölk- och sojafritt margarin 

Gör din egen smaksättning eller välj någon av följande: 
 
- 2 tsk vaniljsocker + 1½ - 2 msk kakao + 1/2 tsk snabbkaffe (mosa kaffepulvret med en sked innan du blandar i det) 
- 2 tsk vaniljsocker + 2 msk kakao och byt ut havredrycken mot 1 dl apelsinjuice 

- 2 tsk vaniljsocker och 1 dl bär, tex hallon och blåbär 

Kom ihåg att läsa innehållsförteckningarna om du inte är helt säker på vad ingredienserna innehåller. 
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. 
Häll över vätskan och margarinet och vispa snabbt ihop till en smet. Häll smeten i muffinsformar och grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 10 minuter. 
Låt svalna på galler under duk.
Äggfria muffins torkar snabbare än andra muffins, så förvara dem i frysen och ta fram strax innan du ska bjuda på dem.
Muffins med hela bär behöver några minuter extra i ugnen. Känn med en sticka om de är färdiga.

2 kommentarer:

  1. Bra tips. En liten fundering bara.. om de ska vara glutenfria är ju vanligt vetemjöl uteslutet att använda..

    SvaraRadera
  2. Vad bra att du är uppmärksam. Tack! Självklart ska de inte vara glutenfria i receptet, bara mjölkproteinfri. Så går det när man har bråttom... ;o)

    SvaraRadera