2012-04-04

Hallon- & chokladmoussetårta!

Här är ett recept på en väldigt god moussetårta. Hallon och choklad passar så bra ihop och den riktigt smälter i munnen. 


Kexbotten av Maryland cookies chocolate:
ca 200 g kex. Man kan använda valfria kex, tex digestive eller pepparkakor
100 g smält smör



Finfördela kexen till  små smulor och blanda med smöret. Platta ut blandningen i en form med löstagbar kant med bakplåtspapper på botten. Ställ i kylen.


Mjölkchokladmousse:
200 g mjölkchoklad
2 ägg
3 gelatinblad
2 dl vispgrädde


Blötlägg gelatinbladen i ca 5 min. Smält chokladen i ett vatenbad och rör sen ner äggen ett i taget. Rör ordentligt! Smält gelatinbladen i mikron ca 10 sek. Rör ner gelatinet i chokladen. Låt svalna i rumstemperatur och vänd sedan ner den lättvispade grädden. Häll moussen på tårtan, ställ kallt igen.


Hallonmousse

250 g tinade/färska
4 gelatinblad
4 dl vaniljyoghurt
1 1/2 del florsocker
Rivet skal från en lime
2 dl vispgrädde


Mixa hallonen eller passera den genom en sil. Lägg gelatinbladen i vatten ca 5 min. Blanda ihop hallonpurén med vaniljyoghurt, florsocker och limeskal. Ta 1 dl av hallonröran och värm i  en kastrull eller i mikron, rör i gelatinbladen och låt dom smälta. Låt svalna lite och blanda sedan med hallon- och youghurtblandningen. 
Vispa grädden till ett fast skum och vänd ner hallonblandningen i grädden. 
Häll moussen i formen över chokladmoussen och låt stelna i kylen minst 5 timmar, gärna över natten.

2 kommentarer:

  1. Hej!
    HUr får du dit den fina kanten??

    SvaraRadera
    Svar
    1. hej ja är utbildad konditor om man ska få den fina kanten att festa på tårtan så ska man ha en genom skinlig remsa i plast som finns att köpa på panduro eller någon hobby affär eller kök och form men kan också kolla på nätet efter den. så smälter man chockladen och gör sin konst som man vill ha och innan den stelnar så drar man runt kanten så den fester och sen in i kylen eller fram direkt och så ska den sitta fint där på. / mvh Konditor hbg

      Radera