2012-04-27

Sista leveransen...


De här tårtorna är inte vanliga födelsedagstårtor som jag annars brukar göra... Jag arbetar som ni kanske vet på ett arkiv i Lund som bokbindare och bokkonservator. Långt innan jag började arbeta där så började ett stort projekt med att alla folkbokföringshandlingar som kyrkan förde fram till år 1999 skall lämnas in till Riksarkivet då kyrkan från år 2000 skiljs från staten. Alla inbundna böcker ska lagas och förberedas inför skanning, då det är ett väldigt eftertraktat arkivmaterial som används mycket inom bla släktforskning. Och det är det som jag och mina kollegor arbetat med flitigt de senaste åren. Och alla församlingar från Skåne, Blekinge och Halland har nu lämnat in sitt folkbokföringsmaterial. Vet inte hur många år det har tagit, men jag skulle tro att det är från början av 2000-talet. 


Detta ville min kollega, som är projektledare för det hela högtidliggöra, och fira dagen då den sista församlingen levererade sina handlingar till oss. Så han ville slå på stort och bjuda hela personalen på tårta. Ryktet hade nått honom att jag gör lite roligare tårtor än de vanliga prinsesstårtorna man köper i affären, så han frågade mig och jag kunde göra tårtor med kyrk-leverans-bok-tema. Kul tänkte jag! Det ville jag gärna göra.


Vi sitter på 2 olika ställen så jag gjorde 2 stora tårtor till personalen på huvuddepån och en liten tårta till oss på Gastelyckan-depån. En kyrka, böcker och orden "Födda-Vigda-Döda" på den ena tårtan och en lastbil, böcker och Församlingsnamnen "Abild-Övraby" på den andra stora. Till den lilla tårta klämde jag in en lite mindre kyrka och lastbil samt några böcker. en fick jag piffa upp dom lite med några blommor också. Försökte mig på att spritsa blad i smörkräm som kantband, men det var väldig svårt. Ser mest ut som någon slags spetsvolang eller nåt. 


Tårtorna bestod av: Ljusa vaniljbottnar fyllda med jordgubbsmousse och mjölkchokladfluff. Spacklade med smörkräm och täckta med marsipan. Dekorationer i marsipan, sockerpasta, sockerpärlor, Peral fooddust och smörkräm.
 

7 kommentarer:

 1. Vilka lyckade tårtor! Så fint gjorda, och finurliga. Roligt att läsa lite mera om ditt jobb också!

  SvaraRadera
 2. Vet inte riktigt vad du yrar om men första tanken var... "guuuud sån häftig spritsad kant" :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha ha! Tack! Det var mest att den inte blev så snygga blad som jag hade tänkt. Annars blev kanten rätt cool ändå. Passar nog bra i rosa på en prinsessig tårta. ;-)

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera