Det här brödet är min absoluta favorit. Jag hittade det i
tidningen "Land" för ett par år sedan till jul och jag bakar det året runt,
men då brukar jag utesluta vörtkryddorna. Nu i påskas hade jag med det här
brödet till Linda och Martin på påskbuffé, som jag även hade ett par
hackade aprikoser i. Linda bakade focaccia till vår fest i mars så jag tänkte
att jag var skyldig henne lite bröd... :o)
Recept 1 bröd
2 dl fullkornsmjöl av dinkel
4 dl siktat dinkelmjöl
1 dl rågkross
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
4 msk vörtmix (kan uteslutas)
1 dl hela hasselnötter
150 g fikon i bitar (alt. aprikoser)
1 dl russin
3/4 mörk sirap
2 dl filmjölk
2 dl porter
1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Blanda i sirap, filmjölk och porter.
2. Häll den lösa degen i en smord avlång brödform som rymmer ca 1 1/2 liter.
3. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Känn med provsticka att brödet
är genomgräddat. Stjälp upp brödet och låt det svalna under bakduk.
Ett snabbt, lätt, smidigt och framför allt ett gott bröd!
Så gott med vörtbröd, funderade just på om jag skulle baka det till påsk, men det blev inte av
SvaraRaderaSer mycket gott ut. Fikon i bröd tycker jag är mycket gott.
SvaraRaderaVad gott de ser ut!!
SvaraRaderaTack! Det är gott och jag kan verkligen rekommendera det. :o)
SvaraRaderaDet ser väldigt, väldigt gott ut !! :) Nötter i bröd är verkligen en hit!
SvaraRaderaHej Carina
SvaraRaderaFantastiskt !! En variant för att slippa jäs-produkt ( ännu nyttigare!! ) :
Blanda ekol. dinkelgryn, havregryn, havrekli krossade linfrön, Herbamare, kryddor, nötter fikon , ja vad du vill. Koka upp något smaskigt ört-té och tillsätt till grynen, till en lös massa. Bred ut massan på högkantad plåt tunt !! med gummiskrapa. Plåten har du smort med ekologiskt, fint kokosfett ( finns på hälsokost för ca 200 :- )
I ugnen ca 20 min. Kan ( Bör ) eftertorkas en stund i ugnen. Brödet ska vara frasigt !!
Lycka till !!!!! från Josefin