2012-09-27

Mazariner, 2 varianter


För någon vecka sedan såg jag ett recept på Mazariner hos Bli min jäst och visade det då för min man, som är väldigt förtjust i Mazariner. Han blev såklart lyrisk och pratade flera gånger om att vi måste baka mazariner. Så efter att ha köpt hem ingredienser slog vi slag i saken förra helgen när vår dotter var med farmor och farfar på Cirkus. Kul at ha sin man med i bakandet. Det är inte ofta det händer... och tur var det att han ville hjälpa till för det tog ett bra tag att göra dom. Inte svårt alls, men lite tidskrävande. :o) Jag är inte själv så förtjust i mazariner. Har dock bara ätit köpemazariner förut, men dessa var ju vansinnigt goda så jag har helt ändrat uppfattning av dessa små bakverk.Här kommer receptet på ca 25 st Mazariner
Mördeg:
100 g strösocker
200 g rumstempererat smör
1 nypa salt
300 g vetemjöl
15-30 g vatten
  
Mazarinfyllning:
500 g riven mandelmassa
100 g strösocker
250 g rumstempererat smör
5 ägg
40 g vetemjöl
Ev. hallon och blåbär man vill göra bröllopsmazariner
(special edition som fanns när kronprinsesseparet gifte sig 2010
Florsockerglasyr:
120 g florsocker
20–25 g vatten
  
Gör så här:
Mördeg:
Blanda socker, smör och salt till en jämn massa. Sikta ner mjölet under omrörning och tillsätt vatten, lite i taget, så att degen går ihop. Låt degen vila i kylen i 30 minuter innan du kavlar ut den och fodrar formar med den. Kavla ut på mjölat bakbord till en 3 mm tjock platta. Ställ formar tätt på en plåt och fodra dem med degen. Jämna till kanterna så det blir snyggtFyll dom med bärblandningen eller något annat om du vill det. Fler exempel finns här


Fyllning:
Blanda mandelmassan och sockret till fyllningen. Tillsätt smöret och rör allt till en slät massa. Tillsätt äggen ett i taget under fortsatt omrörning. Vänd till sist ner mjölet. Det är viktigt att inte röra in för mycket luft i fyllningen när mjölet är tillsatt. Det gör man det riskerar den att pösa över under gräddningen.Fyll formarna till två tredjedelar med mazarinfyllningen, använd sprits eller sked.  Grädda mazarinerna i 200 graders ugnsvärme i 15–18 minuter. Ta ut dem ur ugnen och vänd dem genast upp och ner på en handduk. Låt dem svalna i formen med den gräddade sidan nedåt. 


Tillsätt vatten droppvis till florsockret och rör till en slät, tjockflytande massa. Bred glasyren på kakorna när de svalnat.

Om man gör bröllopsmazariner/hallonmazariner gör man en sån här topping:  Mosa 50 g hallon och blåbär och blanda med florsocker, lite i taget, till en tjock glasyr. Bred glasyren på kakorna när de svalnat.Vi gjorde 2 sorter. De vita är vanliga mazariner med bara mandelmassefyllning och de lila är bröllopsmazarinerna med hallon och blåbär. 

Min man hade med sig en kaka till jobbet nästa dag och läskade sina arbetskamrater med... De är för många för att han skulle få ta med sig att bjuda på, med tanke på den tid dom tog att göra. Men helt klart besväret för man kan knappt sluta äta dom. 

De håller ett par dagar i kylen men går även utmärkt att frysa. Tag då fram dom i god tid för att tina.

Jag säger bara... MUMS!!!

3 kommentarer:

  1. Jag är väldigt förtjust i mazariner, mums så gott!

    SvaraRadera
  2. Mm jag älskar också de här bakelserna!! Tidskrävande men klart värt det - mums!

    SvaraRadera
  3. Jag ska prova snart ..

    SvaraRadera