2010-12-09

Sugarpaste

Det här receptet använder jag alltid när jag gör sugarpaste till tårtor och dekorationer. Annars skriver jag köpt sp eller marsipan. Receptet är från Toves blogg som hon i sin tur hittat på Tastline.

Den här mängden räcker till att täcka en stor tårta på 24-26 cm i diameter, inklusive dekorationer:

1 msk gelatin
0,6 dl kallt vatten
1,25dl vit sirap 
1 msk glycerol (finns på apoteket)
2 msk matolja eller kokosfett
900-1000 g florsocker
2-3 droppar smak och färg, om man så önskar


Blanda gelatinet och det kalla vattnet. Låt stå tills det tjocknat. Placera blandningen i vattenbad och hetta upp tills allt lösts upp. Tillsätt sirapen och glycerolen, blanda väl. Rör i oljan och dra bort från värmen. Tillsätt eventuellt smak och färg. Låt blandningen svalna tills den är fingervarm. Häll hälften av florsockret i en skål och häll i den fingervarma blandning. Blanda väl. Tillsätt successivt resten av florsockret och blanda tills kladdigheten minskar. Det är dock viktigt att inte tillsätta för mycket florsocker, sätter man för mycket florsocker blir sp:n för torr och skör och svår att kavla ut. Så lämna sp:n lite kladdig och om det behövs kan du i stället tillsätta mera florsocker vid utkavlingen. 

Jag tycker att det är rätt svårt att få till rätt kladdighet och det blir alltid lite olika mängd florsocker, men det brukar bli rätt bra ändå. Sp:n kan med fördel göras ett par dagar till 1 vecka innan den ska användas men minst 1 dag innan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar