2011-01-27

GI-knäckebröd


Min kollega hade med sig ett supergott hemmalagat GI-knäckebröd i förra veckan. 
Jag kör själv efter viktväktarnas principer men det hindrar en ju inte att testa något nytt.
För det gör jag gärna. Hela tiden!!! Detta knäcke var så vansinnigt gott så jag var bara tvungen att få receptet. Sen bakade jag det direkt när jag kom hem. Efter att ha handlat 
lite ingredienser såklart. Men det mesta hade jag faktiskt redan hemma.



Brödet är gjort på bl.a majsmjöl så det smakar nästan lite popcorn och man kan lätt
ha det som snacks, men var också väldigt gott med lite smör och ost på.

GI-knäckebröd

2 dl majsmjöl
1/2 dl linfrön
1/2 dl sesamfrön
3/4 solroskärnor
1/4 pumpakärnor
1/2 dl olivolja


Sätt ugnen på 150 grader och förbered en plåt med bakplåtspapper. 
Rör ihop alla ingredienserna och tillsätt sedan 2 1/2 dl kokande vatten och vänd runt 
och häll ut på bakplåtspappret. Platta ut och släta till smeten så att det blir ett 
par mm överallt. Är det inte tillräckligt platt så blir det lite mjuk. Mitt blev det lite i 
mitten så nästa gång ska jag vara riktigt nogrann. 
Häll på knappt en näve grovsalt, tex flingsalt.
In i ugnen ca 1 tim. 


Superlätt och supergott!!!

38 kommentarer:

  1. Vad gott! Får man kanske testa en dag :-) delar man det i bitar efter ugnen då?

    SvaraRadera
  2. Super gott!! Ja man delar det i önskad storlek, när dwet svalnat. kanske borde skrivit med det... :o)
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. jag tar bara 2 dl vatten blir mer krispigare då

      Radera
    2. Jag lägger degen mellan 2 bakplåtspapper och kavlar. Blir supertunt o krispigt☺

      Radera
  3. Jag kunde nästan lista ut det :-)
    Har skickat vidare en award till dig, om du vill ha :-)

    SvaraRadera
  4. låter som himla goda knäckebröd

    SvaraRadera
  5. Har provat igår och de var supergoda!

    SvaraRadera
  6. Jag köpte liknande knäckebröd i norge som var supergott.. men dyrt. Har hittat massa olika recept på nätet (som jag då inte testat ännu) Detta du har på bild ser exakt ut som de, vad glad jag blev när jag fann det :)
    Undrar, ska man krossa kärnorna? Kan man byta ut mjölet mot t ex rågmjöl tror du?

    Tusen tack för recept..
    Jag ska baka imorrn :)

    Nina

    SvaraRadera
  7. Hej Nina, kul att du hittat hit och vill testa knäcket. Man kan säkert krossa kärnorna och byta ut mjölet. Bara att exprimentera! Men jag gillar skarpt majssmaken och det gör brödet lite mer annorlunda.
    Lycka till!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och så blir det ju också Glutenfritt med majsmjöl (Risenta har majsmjöl och blir bra. En vän använder Maizena majsstärkelse istället. har själv inte prövat).
      Dinkelmjöl går jättebra.
      Jag tog bara lite drygt 2 dl kokande vatten. Och har alltid tagit rapsolja.
      Jag undrar om någon använt majsolja och om det gick bra?

      Radera
  8. Hej!
    Kul med ett nytt recept... jag undrar bara.. Majs?
    Majsmjöl så som majsmjöl/polenta har ju ett högt GI-värde???
    Hmm...
    Linda

    SvaraRadera
  9. Hej Linda!
    Har inte så stor koll på GI-värden då jag själv aldrig köprt efter GI-metoden, men jag känner många som gjort det och har fått receptet av en person som kallat det GI-Knäcke. Sen har jag sett receptet på flera träningshemsidor och träningsmänniskor brukar inte vilja äta så mycket kolhydrater... kanske andelen mjöl i förhållande till övriga ingredienser som skulle göra GI-värdet lågt... Något bättre än vetemjöl tror jag. :o)

    SvaraRadera
  10. Hallå.. Tack för ett superbra recept, min sambo har blivit beroende av dessa knäcke.. Har dock bytt ut majsmjölet mot durumvete, funkar super..
    Mvh Linda

    SvaraRadera
  11. Hej, kul med recept på GI-knäcke men jag undrar... Kanske mest min ovana vid recept men stämmer det att man skall ta en "näve" flingsalt...
    Menar du "nypa" salt... ?
    En näve med mina starka stora händer blir väldigt mycket känns det som... :-)
    Mvh, Ubbe

    SvaraRadera
  12. Hej Ubbe, kul att du kikat in på min blogg och hittat detta recept. Det är ett supersmarrigt knäcke! Med en näve så menar jag faktiskt en näve även om det kan låta mycket. Det blir en rätt stor "kaka" så det behövs rätt mycket flingsalt. Men har du en stor stark hand så kanske du ska ta en halv näve. Eller många nypor salt. :o) Jag gillar när det blir mycket smak av salt, men det gör man såklart som man vill. Det går även bra att utesluta saltet... Lycka till!

    SvaraRadera
  13. menar du inte mandelmjöl?

    SvaraRadera
  14. Tänkte bara om det skulle vara gi, i så fall är ju mandelmjöl helt gi :)

    SvaraRadera
  15. Hej Frida!
    Skulle tro att det blir en helt annan smak och inte lika gott med Mandelmjöl... Men testa du och meddela senare. Är ingen expert på GI- eftersom jag inte kör efter den "dieten" men den som gav mig kör efter GI och kallade klnäcket för det. Skulle tro att det her att göra även med övriga ingredienser..

    SvaraRadera
  16. Har du någon som helst aning om hur många kalorier det kan tänkas vara i detta? Jag kör inte GI utan kar mer koll på kalorierna, men detta ser ju dundergott ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. det är ca 450 kcal per 100 g

      Radera
  17. Hej!
    Jag letade efter ett särskilt recept och hittade det här! :-)
    Tänkte bara tipsa om att jag brer ut smeten på två plåtar. Det blir riktigt tunt och knaprigt då!
    Hälsningar Sara

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Tack för receptet! Ska testa i regnvädret på Åland. Tror att om man vill ha det riktigt tunt borde det gå att sätta ett bakplåts papper ovanpå "smeten" och kavla. Ta sen bort det övre bakplåtspappret och in i ugnen.

      Radera
    2. Ja det går kanon!

      Radera
  18. Vet du hur många propoints det ger ?

    SvaraRadera
  19. Hej
    Jag har ngt liknande recept på knäcke som du gör, fast har i 2dl mjöl graham eller dinkel
    1dl sesamfrön, 0.5 dl linfrön 1dl solrosfrön 0.5dl olivolja...2dl ljument vatten, 1tsk salt eller strör på havsalt
    Man kan tillsätta kryddor, anis kummin rosmarin,
    Testa gärna :-)

    SvaraRadera
  20. Om ni vill göra fröknäcke utan mjöl för att få lägre GI/LCHF kan ni prova t ex det här receptet
    http://www.jillsmat.se/artiklar/forsvinnande-goda-frokex.

    Birgitta Höglunds mat har också recept på fröknäcke och frökex.

    SvaraRadera
  21. Hej
    Blev så nyfiken på detta lätta knäcke! tid och enkelt är något jag nappar på direkt
    det blev super gott, men som alltid så fattas det något när jag väl sätter igång,men tog sojamöl och jösses säger jag bara vilket underbart sprött knäcke det blev...
    Tack för att du rulla igång mig vid spisen

    SvaraRadera
  22. Hej!
    Jag har gjort det här brödet flera gånger sedan jag fick länken hit. Det är verkligen fantastiskt gott, och enkelt att göra! MEN, två gånger har det blivit mjukt och inte alls sådär härligt knaprigt. Är det någon som kan förstå vad det beror på, eller har råkat ut för samma sak? Jag har haft lika stor plåt varje gång, samma temperatur och tid i ugnen och har aldrig i mer än 2 dl. vatten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Vad kul att du gillar det. Märkligt att det blivit mjukt, men det ända jag kan komma på är om det inte varit tilräckligt tunnt. Jag kavlar alltid ut det supertunnt direkt på plåten.

      Radera
    2. Hej! Jag har haft det 1 timme och 15 min i ugnen. Då har det blivit bättre! Mitt blev också mjukt innan! Testa :-)

      Radera
  23. Jag gjorde detta knäcke igår och det fastnade i bakplåtspappret och jag kunde inte få loss det. Försökte pensla med vatten på baksidan för att få de att lossna men fick slänga knäcket. Bakas kakan utan bakplåtspapper? Smörjer man bara plåten då istället? Tack! Sandra

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hmm! Konstigt! Mitt har aldrig fastnat. Det ska bakas med bakplåtspapper. Du har inte glömt oljan? ;-) Nej, men när jag tar ut de ur ugnen så drar jag av papper och knäcke och lägger det "luftigt". Testa igen :-)

      Radera
  24. Hej!
    Jag har dinkelmjöl istället för majsmjöl. Blir också gott!!!

    SvaraRadera
  25. Jag rekommenderar att dela degen i 2 lika stora bitar och lägg degen på bakplåtspapper. Lägg plastfolie ovanpå och sedan är det lätt att kavla ut degen tunnt. Sporra ut lagom stora bitar så är det lätt att bryta isär.

    SvaraRadera
    Svar
    1. jag lägger ett bakplåtspapper över degen och sen plattar jag ut degen med händerna

      Radera
  26. Jättegott knäcke. Hur förvarar man det bäst?

    Birgitta

    SvaraRadera
  27. Supergott knäcker, bakar det ofta!
    Jag brukar grädda det i 1,15 timme sen får det "eftertorka" på gallret i ugnen tills den svalnat helt.

    SvaraRadera
  28. Hej, Har bakat efter ditt recept massor av gånger och det blir så lyckad, jag föredar tunnare bröd så satsen räcker till tvåplåtar som jag gräddar samtidigt. Jag plattar ut den med hjälp av ett bakplåtspapper. Stort tack för ditt recept!

    SvaraRadera