Min kollega hade med sig ett supergott hemmalagat GI-knäckebröd i förra veckan.
Jag kör själv efter viktväktarnas principer men det hindrar en ju inte att testa något nytt.
För det gör jag gärna. Hela tiden!!! Detta knäcke var så vansinnigt gott så jag var bara tvungen att få receptet. Sen bakade jag det direkt när jag kom hem. Efter att ha handlat
lite ingredienser såklart. Men det mesta hade jag faktiskt redan hemma.
Brödet är gjort på bl.a majsmjöl så det smakar nästan lite popcorn och man kan lätt
ha det som snacks, men var också väldigt gott med lite smör och ost på.
GI-knäckebröd
2 dl majsmjöl
1/2 dl linfrön
1/2 dl sesamfrön
3/4 solroskärnor
1/4 pumpakärnor
1/2 dl olivolja
Sätt ugnen på 150 grader och förbered en plåt med bakplåtspapper.
Rör ihop alla ingredienserna och tillsätt sedan 2 1/2 dl kokande vatten och vänd runt
och häll ut på bakplåtspappret. Platta ut och släta till smeten så att det blir ett
par mm överallt. Är det inte tillräckligt platt så blir det lite mjuk. Mitt blev det lite i
mitten så nästa gång ska jag vara riktigt nogrann.
Häll på knappt en näve grovsalt, tex flingsalt.
In i ugnen ca 1 tim.
Superlätt och supergott!!!
Vad gott! Får man kanske testa en dag :-) delar man det i bitar efter ugnen då?
SvaraRaderaSuper gott!! Ja man delar det i önskad storlek, när dwet svalnat. kanske borde skrivit med det... :o)
SvaraRaderaKram
jag tar bara 2 dl vatten blir mer krispigare då
RaderaJag lägger degen mellan 2 bakplåtspapper och kavlar. Blir supertunt o krispigt☺
RaderaJag kunde nästan lista ut det :-)
SvaraRaderaHar skickat vidare en award till dig, om du vill ha :-)
låter som himla goda knäckebröd
SvaraRaderaHar provat igår och de var supergoda!
SvaraRaderaJag köpte liknande knäckebröd i norge som var supergott.. men dyrt. Har hittat massa olika recept på nätet (som jag då inte testat ännu) Detta du har på bild ser exakt ut som de, vad glad jag blev när jag fann det :)
SvaraRaderaUndrar, ska man krossa kärnorna? Kan man byta ut mjölet mot t ex rågmjöl tror du?
Tusen tack för recept..
Jag ska baka imorrn :)
Nina
Hej Nina, kul att du hittat hit och vill testa knäcket. Man kan säkert krossa kärnorna och byta ut mjölet. Bara att exprimentera! Men jag gillar skarpt majssmaken och det gör brödet lite mer annorlunda.
SvaraRaderaLycka till!!
Och så blir det ju också Glutenfritt med majsmjöl (Risenta har majsmjöl och blir bra. En vän använder Maizena majsstärkelse istället. har själv inte prövat).
RaderaDinkelmjöl går jättebra.
Jag tog bara lite drygt 2 dl kokande vatten. Och har alltid tagit rapsolja.
Jag undrar om någon använt majsolja och om det gick bra?
Hej!
SvaraRaderaKul med ett nytt recept... jag undrar bara.. Majs?
Majsmjöl så som majsmjöl/polenta har ju ett högt GI-värde???
Hmm...
Linda
Hej Linda!
SvaraRaderaHar inte så stor koll på GI-värden då jag själv aldrig köprt efter GI-metoden, men jag känner många som gjort det och har fått receptet av en person som kallat det GI-Knäcke. Sen har jag sett receptet på flera träningshemsidor och träningsmänniskor brukar inte vilja äta så mycket kolhydrater... kanske andelen mjöl i förhållande till övriga ingredienser som skulle göra GI-värdet lågt... Något bättre än vetemjöl tror jag. :o)
Hallå.. Tack för ett superbra recept, min sambo har blivit beroende av dessa knäcke.. Har dock bytt ut majsmjölet mot durumvete, funkar super..
SvaraRaderaMvh Linda
Hej, kul med recept på GI-knäcke men jag undrar... Kanske mest min ovana vid recept men stämmer det att man skall ta en "näve" flingsalt...
SvaraRaderaMenar du "nypa" salt... ?
En näve med mina starka stora händer blir väldigt mycket känns det som... :-)
Mvh, Ubbe
Hej Ubbe, kul att du kikat in på min blogg och hittat detta recept. Det är ett supersmarrigt knäcke! Med en näve så menar jag faktiskt en näve även om det kan låta mycket. Det blir en rätt stor "kaka" så det behövs rätt mycket flingsalt. Men har du en stor stark hand så kanske du ska ta en halv näve. Eller många nypor salt. :o) Jag gillar när det blir mycket smak av salt, men det gör man såklart som man vill. Det går även bra att utesluta saltet... Lycka till!
SvaraRaderamenar du inte mandelmjöl?
SvaraRaderaTänkte bara om det skulle vara gi, i så fall är ju mandelmjöl helt gi :)
SvaraRaderaHej Frida!
SvaraRaderaSkulle tro att det blir en helt annan smak och inte lika gott med Mandelmjöl... Men testa du och meddela senare. Är ingen expert på GI- eftersom jag inte kör efter den "dieten" men den som gav mig kör efter GI och kallade klnäcket för det. Skulle tro att det her att göra även med övriga ingredienser..
Har du någon som helst aning om hur många kalorier det kan tänkas vara i detta? Jag kör inte GI utan kar mer koll på kalorierna, men detta ser ju dundergott ut!
SvaraRaderadet är ca 450 kcal per 100 g
RaderaHej!
SvaraRaderaJag letade efter ett särskilt recept och hittade det här! :-)
Tänkte bara tipsa om att jag brer ut smeten på två plåtar. Det blir riktigt tunt och knaprigt då!
Hälsningar Sara
Hej!
RaderaTack för receptet! Ska testa i regnvädret på Åland. Tror att om man vill ha det riktigt tunt borde det gå att sätta ett bakplåts papper ovanpå "smeten" och kavla. Ta sen bort det övre bakplåtspappret och in i ugnen.
Ja det går kanon!
RaderaVet du hur många propoints det ger ?
SvaraRaderaHej
SvaraRaderaJag har ngt liknande recept på knäcke som du gör, fast har i 2dl mjöl graham eller dinkel
1dl sesamfrön, 0.5 dl linfrön 1dl solrosfrön 0.5dl olivolja...2dl ljument vatten, 1tsk salt eller strör på havsalt
Man kan tillsätta kryddor, anis kummin rosmarin,
Testa gärna :-)
Om ni vill göra fröknäcke utan mjöl för att få lägre GI/LCHF kan ni prova t ex det här receptet
SvaraRaderahttp://www.jillsmat.se/artiklar/forsvinnande-goda-frokex.
Birgitta Höglunds mat har också recept på fröknäcke och frökex.
Hej
SvaraRaderaBlev så nyfiken på detta lätta knäcke! tid och enkelt är något jag nappar på direkt
det blev super gott, men som alltid så fattas det något när jag väl sätter igång,men tog sojamöl och jösses säger jag bara vilket underbart sprött knäcke det blev...
Tack för att du rulla igång mig vid spisen
Hej!
SvaraRaderaJag har gjort det här brödet flera gånger sedan jag fick länken hit. Det är verkligen fantastiskt gott, och enkelt att göra! MEN, två gånger har det blivit mjukt och inte alls sådär härligt knaprigt. Är det någon som kan förstå vad det beror på, eller har råkat ut för samma sak? Jag har haft lika stor plåt varje gång, samma temperatur och tid i ugnen och har aldrig i mer än 2 dl. vatten.
Hej! Vad kul att du gillar det. Märkligt att det blivit mjukt, men det ända jag kan komma på är om det inte varit tilräckligt tunnt. Jag kavlar alltid ut det supertunnt direkt på plåten.
RaderaHej! Jag har haft det 1 timme och 15 min i ugnen. Då har det blivit bättre! Mitt blev också mjukt innan! Testa :-)
RaderaJag gjorde detta knäcke igår och det fastnade i bakplåtspappret och jag kunde inte få loss det. Försökte pensla med vatten på baksidan för att få de att lossna men fick slänga knäcket. Bakas kakan utan bakplåtspapper? Smörjer man bara plåten då istället? Tack! Sandra
SvaraRaderaHmm! Konstigt! Mitt har aldrig fastnat. Det ska bakas med bakplåtspapper. Du har inte glömt oljan? ;-) Nej, men när jag tar ut de ur ugnen så drar jag av papper och knäcke och lägger det "luftigt". Testa igen :-)
RaderaHej!
SvaraRaderaJag har dinkelmjöl istället för majsmjöl. Blir också gott!!!
Jag rekommenderar att dela degen i 2 lika stora bitar och lägg degen på bakplåtspapper. Lägg plastfolie ovanpå och sedan är det lätt att kavla ut degen tunnt. Sporra ut lagom stora bitar så är det lätt att bryta isär.
SvaraRaderajag lägger ett bakplåtspapper över degen och sen plattar jag ut degen med händerna
RaderaJättegott knäcke. Hur förvarar man det bäst?
SvaraRaderaBirgitta
Supergott knäcker, bakar det ofta!
SvaraRaderaJag brukar grädda det i 1,15 timme sen får det "eftertorka" på gallret i ugnen tills den svalnat helt.
Hej, Har bakat efter ditt recept massor av gånger och det blir så lyckad, jag föredar tunnare bröd så satsen räcker till tvåplåtar som jag gräddar samtidigt. Jag plattar ut den med hjälp av ett bakplåtspapper. Stort tack för ditt recept!
SvaraRadera