2011-01-11

Recept på Passionsfruktmoussetårta

Detta recept kan jag verkligen rekommendera, speciellt om du vill ha en chokladig tårta med sötsyrlig mousse. Jättegott! Passar till en form på 28 cm. Vill man göra till en 24 cm form så tag 2/3 av botten- & moussereceptet men hela geléreceptet.


Botten
150 g smör
3 dl strösocker
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
2 ägg
2 dl vetemjöl


Mousse
9 gelatinblad
2 dl socker
3 tsk vaniljsocker
3 äggulor
375 g mascarpone
6 dl vispgrädde
0,75 koncentrerad tropisk juice


Gelétäcke
3 passionsfrukter
2 dl tropisk juice eller passionsfruktjuice
3 gelatinblad


Börja med att smälta smöret i en kastull. Blanda i socker, vaniljsocker, kakao och salt. Rör ner äggen, ett i taget. Häll smeten i en springform (löstagbara kanter) som du fäst bakplåtspapper på botten. Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen ca 20 min. Låt botten svalna. Gör sedan moussen. 


Blötlägg 9 gelatinblad i kallt vatten 5-10 min. Vispa under tiden grädden löst i en bunke.
Vispa äggulor, socker och vaniljsocker i en annan bunke. Vispa sen ner mascarponen i äggsmeten. Värm sedan juicen i en kastrull på svag värme. Krama ur gelatinbladen och smält ett i taget i juicen. Vispa ner juicen i äggsmeten och vänd till sist ner den vispade grädden. 
Häll moussen över den kalla botten och försök få så jämn yta som möjligt genom att skaka botten och slå den försiktigt mot köksbänken. Ställ i kylen för att stelna.


Blötlägg 3 gelatinblad 5-10 min i kallt vatten. Gröp under tiden ur passionsfrukten i en skål. Ta bort ev. trådar. Värm 1/2 dl av juicen på svag värme i en kastrull. Ta upp och krama ur gelatinbladen. Smält i dom i juicen. Häll i resten av juicen och fruktköttet. Låt gelén svalna lite innan du skedar dom över moussen och detta kan göras redan efter 30 min. Låt sedan tårtan stelna i kyl minst 4 timmar före servering. Garnera tårtan om så önskas.
Servera och njut! 





3 kommentarer:

  1. Låter väldigt gott! Snygg blev den också! Fast det har jag kanske redan sagt en gång....

    SvaraRadera
  2. jag lovar, det här är lätt den godaste tårtan du gjort!!!

    SvaraRadera
  3. Tack! Vad bra att du gilla den!! :o)
    Ska göra en god tårta till pappa snart!

    SvaraRadera