2011-03-12

Pizzamuffins med skinka och ost



Här kommer ett recept på supergoda pizzamuffins som jag hittat i en bok som heter "Muffins". Perfekt att ha i frysen och ta fram som mellanmål, ha med på utflykten eller varför inte på buffébordet.






Ingredienser:   ca 12 muffins
1 dl ljummen mjölk
1/2 pkt jäst
250 g mjöl (jag hade lite mer)
4 msk smör
1 ägg
salt
1/2 tsk pizzakryddor (jag hade 1 tsk)
fett och mjöl till formarna
1 lite lök
1 msk olivolja
50 g skinka (eller salami)
1 tomat
50 g champinjoner
50 g ost


Tillagning:
1. Blanda mjölken med 1 msk ljummet vatten i en skål och lös upp jästen i vätskan. Sikta över mjölet. Tillsätt smör, ägg, 1 nypa salt och pizzakryddor. Knåda med mixerns degkrokar till en jämn, elastisk deg. Låt jäsa under bakduk på ett varmt ställe i ca 35 min.


2. Sätt ugnen på 180 grader. Smörj och mjöla fördjupningarna i en muffinsplåt, eller sätt i pappersformar. Skala löken och skär i små tärningar. Hetta upp olja i en stekpanna och stek löken genomskinlig. Ta pannan från plattan. Skär skinkan smått. Skölj tomaterna och skär i fjärdedelar, kärna ur och skär i små tärningar. Ansa champinjonerna men skölj dem inte, skär smått. Riv osten.


3. Knåda med hjälp av mixerns degkrokar lök, skinka, tomater, champinjoner och hälften av osten i jästdegen. (här hade jag i extra mjöl för degen blev så kladdig) Forma degen till små bollar och lägg dem i muffinsformarna. Strö över osten och lite extra pizzakrydda. 


4. Grädda muffinsen gyllenbruna mitt i ugnen ca 25 min. Ta ut plåten och låt muffinsen vila 5 min. Servera helst varma - eller kalla om så önskas.









3 kommentarer:

  1. Så gott, perfekt som mellanmål

    SvaraRadera
  2. Så gott! Vi bakar ofta dessa till mellis på jobbet, himla smidig att ha i frysen!

    SvaraRadera
  3. Åh...vad gott de ser ut!!

    SvaraRadera